[siteorigin_widget class=”Tribe_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”Athemes_Separator”][/siteorigin_widget]

INTENSIVUTBILDNING FÖR DIG SOM VILL LÄRA DIG
SKAPA INTERNATIONELLT GÅNGBAR KORTFILM

FilmCentrum har den stora glädjen
att i samarbete med
UPPSALA KORTFILMSFESTIVAL och TORINO SHORT FILM MARKET
kunna erbjuda 8 svenska kortfilmsskapare
det internationella kortfilmslabbet TSFM WORD-FRAME!

[siteorigin_widget class=”Athemes_Separator”][/siteorigin_widget]

VAD? 

TSFM WORD-FRAME är intensiv 5-dagars-workshop, som syftar till att vägleda åtta regissörer och/eller manusförfattare, som befinner sig i början av sin karriär, i skapandet av en kortfilm eller hybrid-kortfilm (doku-fiktion, kreativ dokumentär, animation med verkliga element etc.). Workshopen syftar till att ge deltagarna de grundläggande kunskaper och verktyg som behövs för att skriva ett kortfilmsmanus och göra och lansera en kortfilm, samt utveckla färdigheter som är nödvändiga att besitta som yrkesverksam filmare. Workshopen ger deltagarna ökad kunskap om utvecklingsprocessen av kortfilmsberättelser, och ger också inblick i produktion, distribution och olika internationella festivalsammanhang.

FÖR VEM? 

Workshopen är öppen för alla regissörer och/eller manusförfattare i början av sin karriär som arbetar med ett kortfilmsprojekt i utvecklingsstadiet. Du som filmskapare ansöker med ett projekt som befinner sig på stadiet synopsis, kort treatment, idébeskrivning eller första utkast. Även sökande som redan har tidigare erfarenhet av filmskapande och/eller annan konstnärlig erfarenhet är välkomna att söka. Av de som ansöker väljs 8 filmskapare ut att delta. Workshopen hålls på engelska, och du behöver därför behärska engelska på en sådan nivå att du kan arbeta med ditt filmmanus på detta språk.

NÄR OCH VAR?

Workshopen äger rum på plats i Uppsala under 5 dagar i samband med Uppsala Kortfilmfestival den 27-31 oktober. Det är nödvändigt att du som ansöker har möjlighet att delta alla dagarna. Ifall det, pga. covidrestriktioner och/eller smittspridning, inte blir möjligt  att genomföra workshopen fysiskt på plats i Uppsala, så kommer workshopen istället att genomföras digitalt. Ett eller flera av de projekt som utarbetas under workshopen kommer därefter få erbjudandet att pitchas för en internationell branschjury av festivalprogrammerare, distributörer och säljagenter under Torino Short Film Market Vol. 6, som äger rum 29 november till 6 december 2021. Deltagaren/Deltagarna som representerar detta/dessa projekt kommer att inbjudas att resa till Turin, med resa och uppehälle betalda av Torino Short Film Market. Torino Short Film Market är av ett av världens ledande branschevent och filmmarknader inom kortfilmssektorn, och drivs med stöd av bl.a. Creative Europe MEDIA programme, Unifrance och italienska kulturministeriet MIBACT.

URVAL OCH MER INFO

Valet av de 8 deltagarna i workshopen görs av urvalskommittén för Torino Short Film Market. Workshopen kommer att ledas av av MASSIMILIANO NARDULLI, festivalprogrammerare, kompositör och manusrådgivare, och MASSIMO D’ORZI, regissör, ​​manusförfattare och producent, och en workshop i distribution och filmfestivaler kommer att hållas av ENRICO VANNUCCI, festivalprogrammerare (Venedigs Filmfestival, Locarno Filmfestival) och kortfilmsdistributör. Det är helt gratis att delta, och FilmCentrum bekostar ditt boende i Uppsala. Du som deltar står själv för resan till och från Uppsala. Det finns även möjlighet att ansöka om reseersättning samt från FilmCentrum, om du har behov av detta.

JA! JAG VILL DELTA I TSFM WORD-FRAME INTERNATIONELL
KORTFILMSWORKSHOP
Ansök HÄR!
Deadline 3 oktober!

Till ansökningsformuläret, som ska fyllas i på engelska, behöver du ha:
1. Titel på ditt kortfilmsprojekt/din kortfilmsidé* som du vill utveckla under workshopen
2. Synopsis** (kort + ev. lång) av din kortfilmidé och
3. Regivision (Note of Intention/Director’s Note)*** för ditt kortfilmsprojekt
– samt – om du har, inte obligatoriskt!:
1. En länk till en tidigare film eller videoverk som du skapat
2. Ett kortfattat CV, med fokus på dina konstnärliga erfarenheter.
3. En videopresentation på max 5 min, där du presenterar dig själv och din idé.

*Maxlängd på filmen = 30 min.
**Synopsis = En kort beskrivning av din filmidé – dvs. en kortfattad sammanfattning av berättelsen, karaktärerna, situationen, osv.
***Note of Intention/Director’s Note = En kort beskrivning av din motivation för ditt filmprojekt  – varför just du vill göra just den här filmen – och av hur du som regissör tänker dig att filmen ska se ut och låta, t.ex. tempo, typ av bildkompositioner, färgskala, ljudvärld, musik, typ av skådespeleri, etc.

OBS! Ansökan ska skickas in på engelska, då workshopen hålls på engelska och urvalet sker av TSFM:s internationella urvalskommitée.

Lycka till!

VÅRA TUTORS

ENRICO VANNUCCI
Enrico Vannucci arbetar som programläggare och är medlem av urvalskommittén för Pardi di Domani vid Locarno Film Festival. Han är även konstnärlig chef för Torino Short Film Market, som han grundade 2016. Han är även medlem i urvalskommittén för det europeiska lågbudget-långfilms-labbet och talangprogrammet LIM | LESS IS MORE. Han har arbetat i programläggningssteam för olika filmfestivaler sedan 2010, och från 2014 till 2020 var han kortfilmsrådgivare vid Venedigs filmfestival. De senaste åren har han skrivit essäer om kortfilms- och långfilmsfestivalernas ekosystem. Som filmjournalist har han bevakat stora filmfestivaler sedan 2009. I augusti 2018 grundade han tillsammans med Carla Vulpiani en holistisk filmagentur, Varicoloured. Sedan februari 2020 är han också styrelseledamot i Talking Shorts, en filmtidskrift online fokuserad på kortfilm, och för Talking Shorts står han en gång i veckan värd för podcasten Short Talk. I början av pandemin i mars 2020 utvecklade och genomförde han online-insamlingseventet My Darling Quarantine Short Film Festival.

 

MASSIMILIANO NARDULLI
Massimiliano föddes i Rom 1976 och har en examen i filmvetenskap från La Sapienza University of Rome. Under de senaste 15 åren har han arbetat som kurator, programläggare och konstnärlig chef för festivaler runt om i Europa, däribland Brest European Short Film Festival och Amerique Latine Biarritz (Frankrike), Arcipelago (Italien), Internationale Kurzfilmtage Winterthur (Schweiz), Lakino Berlin (Tyskland), Tirana International Film Festival (Albanien), NexT, Timishort and Divan Film Festival (Rumänien) och !F Istanbul (Turkiet). Dessutom har han varit gäst-programläggare vid filmfestivalerna Clermont Ferrand (Frankrike), Mecal (Spanien), FEKK (Slovenien), Basta Fest (Serbien) och Piemonte Movie (Italien). Massimiliano är en av grundarna och kuratorerna för Torino Short Film Market (Italien) och European Talent Lab for Lowbudget Films LIM | LESS IS MORE. Han är medlem i Académie des Arts et Techinque du Cinéma – César (Frankrike) och Gopo Award (Rumänien), och han har suttit i styrelsen för Breizh Film Fund (Bretagne, Frankrike). Han har även arbetat som manusrådgivare, associerad producent och handledare för ett flertal internationella projekt. År 2020 skapade han i samarbete med Massimo D’Orzi och Enrico Vannucci TSFM Word-Frame, ett labb för storytelling och manusutveckling inriktat på italienska och europeiska kortfilmer. Som musiker och kompositör har han komponerat filmmusik till kortfilmer, dokumentärer och långfilmer, och 2019 vann han de två mest prestigefyllda rumänska priserna (Gopo Award och Adrian Enescu UCIN Award) för sin originalmusik till långfilmen Charleston. Han var med och skrev filmmanuset till långfilmen Mirages av Massimo D’Orzi, och har även skrivit två böcker: den första är en resedagbok om hans erfarenheter som fotvandrare i Donegal på Irland, och den andra är en samling fantasynoveller som utspelas i Rumänien.


MASSIMO D’ORZI
Massimo är regissör, ​​författare och producent. I augusti 2003 var han bland de tre finalisterna som valdes ut till det europeiskt labet Eurasian ASEF SCRIPTLAB som hölls under Cinemanila INT.FILMFESTIVAL. I augusti 2004 färdigställde han sin första dokumentärfilm “Adisa or a thousand years story”, som spelades in i januari 2004 i Roma communities på Balkan. 2009 gjorde han sin första långfilm ”Sàmara”. Sàmara är en fantasihistoria som berättar om tre karaktärers resa – tre gatukonstnärer som försöker nå en mytisk stad, Sàmara, där de kan förverkliga sig själva som konstnärer och människor. År 2010 färdigställde han dokumentärfilmen ”Shadows Light”, som utspelar sig på universitetet La Sapienza i Rom. 2011 släppte han ”The Rebels!” en dokumentär om italienska partisaner, som distribuerades ut i bokhandlarna i Italien av Infinito Edizioni. Sedan 2020 har han arbetat med ”Bosnia Express” en italiensk samproduktion baserad på Luca Leones roman, med stöd av MEDIA, MIBACT, CINECITTA ’LUCE, FVG Film Commission och Rai Com. Han producerar för närvarande ”I am Ana” av Ado Hasanovic, för vilken han också är manusförfattare, och som valts ut till Official Selection, Sofia Meetings 2018 och på Balkan Film Market 2018. Som regissör utvecklar han ”A Mirage”, skriven tillsammans med Massimiliano Nardulli, utvald till Official Selection Apulia Film Forum 2017. Som författare släppte han sin första roman ”Tempo imperfetto” (”Imperfect time”) i mars 2016, utgiven av L’Asino d’oro. Sedan 2014 har han samarbetat med den italienska tidningen Left, för vilken han skriver artiklar om litteratur och film.

 

TSFM WORD-FRAME INTERNATIONELL KORTFILMSWORKSHOP är en del av FC OPENS THE DOORS – ett projekt av FilmCentrum Riks och FilmCentrum Syd, öppet för ansökan för alla filmarbetare i Sverige, med stöd av Kulturrådet.